Hvad er “gaslighting” egentlig? Er det blot, når vi fortæller andre, hvad de skal føle, tænke og mene, eller ligger der en dybere (ofte ubevidst) adfærd bag?

Læs her, hvad der sker, når vi konsekvent fortæller (i dette tilfælde) vores børn, at deres følelser, sansninger og fornemmelser er forkerte.

Børnene mister tillid til egen dømmekraft

“Gaslightning er, når du forsøger at overbevise nogen om, at deres oplevelse ikke er sand. Når vi forsøger at tvinge børnene til at fortsætte med at spise, selvom de siger, at de er mætte, eller når vi overbeviser dem om, at de ikke har slået sig, når de faktisk har ondt, eller når vi fortæller dem, at deres oplevelse ikke er værd at græde over… ja, så fortæller vi dem, at deres oplevelser ikke er virkelighed. Når vi “gaslighter” vores børn, begynder de at sætte spørgsmålstegn ved deres egen dømmekraft. De holder op med at lytte til deres intuition. De mister deres følelse af tryghed og selvtillid.”

Hvordan vi reagerer på vores børns følelser fortæller ALT om, hvordan vi har det med vores egne følelser.

De fleste af os forældre gør det hver dag – underkender børnenes følelser, fordi det er besværligt, utidigt, pinligt eller andet… Eller måske fordi deres sorg, vrede eller tristhed gør ondt indeni os.

Du kan læse artiklen lige her.

Hvordan undgår vi at skade vores børn med gaslighting?

Den eneste ægte kur mod at gøre dette mod børnene (eller andre i vores liv) – er, at vi begynder at lytte til vores egne følelser. At vi tør mærke, hvordan vi selv har det indeni. Hvad det f.eks. gør ved os, når vores børn ikke vil spise op, eller når de græder over noget, som vi finder ubetydeligt.

Måske vil du med og komme i kontakt med den yngre dig, som sikkert også på et tidspunkt er blevet overhørt? Igennem Journey terapi vil du få adgang til at mærke dine følelser, også dem du ikke har lyst til at mærke eller har undertrykt så meget, at du ikke vidste, de fandtes.

Læs om Journey metoden her.